Welat Nehri

Lipunnostossa kyse on arvojen valinnasta

  • Myös Finlandia-talo pukeutui Ranskan väreihin Pariisin terrori-iskun uhrien muistoksi
    Myös Finlandia-talo pukeutui Ranskan väreihin Pariisin terrori-iskun uhrien muistoksi

Pariisin tragedia on ollut vahvasti läsnä sosiaalisessa mediassa. Ihmiset ovat osoittaneet solidaarisuutta uhrien omaisille, Pariisille, Ranskalle ja ihmiskunnalle mm. nostamalla Ranskan lipun profiilikuvansa päälle. Itse toimin samoin, enkä epäröinyt hetkeäkään tehdessäni sen eilen iltapäivällä. Se oli luonnollinen jatko päiväni ohjelmalle. Aiemmin päivällä olin julistanut minuutin hiljaisuuden Pariisin terrori-iskun uhrien muistolle Monihelin syyskokouksessa, ja monikulttuurisuusjärjestöjen edustajien rinnalla olin seisaaltaan miettinyt terrori-iskujen uhreja täydessä hiljaisuudessa.  

Sosiaalisessa mediassa ja muutamassa artikkelissa on ihmetelty mikseivät ihmiset nosta muiden maiden lippuja profiilikuvaksi, vaikka sielläkin tehdään terroritekoja? Osa on ilmoittanut julkisesti, ettei suostu nostamaan Ranskan lippua, koska ei ole tehnyt niin muidenkaan vastaavien tragedioiden kanssa. Osa puolestaan on tehnyt oman lippukollaasin profiilikuvansa päälle muistellen samalla joitakin muitakin maita ja unohtaen, että oikeastaan valtaosa maista oli kuitenkin jäänyt pois. Mikä saa siis ihmisiä suosimaan Ranskan lippua, kun muitakin lippuja voisi nostaa. Itselläni on näin jälkeenpäin ajateltuna kolme perustelua, joiden uskon olevan muillakin mielessään solidaarisuutta osoittaessaan.

Ensimmäinen asia, joka on sanomattakin selvää on se, että terrori-iskuja ja rikoksia ihmisyyttä vastaan tapahtuu päivittäin aina jossakin maailman kolkassa, mutta kaikki eivät näy ihmisten arjessa samalla tavalla. Ihmisten on vaan helpompi seurata oman maan, naapurimaiden tai vaikka EU-maiden tilannetta, samaistua niihin ja osoittaa solidaarisuutta niille tragedian sattuessa kuin kerätä koko maailman ongelmat kontolleen. Sosiaalisen median myötä kenties tämä raja on jonkin verran hämärtynyt. Toivottavaa olisi toki, että ihmiset osoittaisivat solidaarisuutta laajemminkin, vaikka kaukaisemmat asiat eivät ylitä uutiskynnystä.

Toiseksi, lipun nostaminen profiilikuvaksi, tankoon liehumaan, pukeminen T-paidaksi tai vaikkapa kiinnittäminen rintanapiksi on kyseisen maan ja sen arvojen tunnustamista. Ranskan suuren vallankumouksen ihanteet (vapaus, tasa-arvo ja veljeys) eivät ole ristiriidassa yleismaailmallisten ihmisoikeusjulistusten kanssa, vaan päinvastoin ne toimivat eurooppalaisten arvojen pohjana. Vaikka Ranskalla siirtomaavaltiona ja suurvaltana on ollut sormensa mm. Lähi-idän epäoikeudenmukaisessa rajojen piirtämisessä, nyky-Ranskan tai minkään muunkaan yksittäisen valtion ei voi olettaa olevan Lähi-idän kaikkien ongelmien takana. Ongelman ytimen muodostavat Lähi-idän maat itse kompleksisine ongelmineen ja epäoikeudenmukaisine hallintoineen sekä syvälle juurtunut kostonkierre.

Seuraan Lähi-idän tapahtumia päivittäin ja kuulen sielläpäin tapahtuvista ikävistä asioista monesti ensimmäisten joukossa. Alueen sekasorto ja se miten paljon tavalliset puolustuskyvyttömät ihmiset joutuvat kärsimään terrorijärjestöjen ja autoritäärisesti maataan hallitsevien johtajien tekemisistä, tuntuu pahasti sydämellä joka päivä. Kirjoitan päivityksiä ja puhun näistä eri foorumeissa, mutten koskaan ole suostunut nostamaan näiden maiden lippua profiilikuvakseni.

Voin pahoin, kun näen Isisin mustan lipun, jossa on perusteettomasti yli miljardille muslimille pyhät sanat.  Pahoinvointia aiheuttavia lippuja on valitettavasti muitakin. En voi unohtaa äärikansallista ajattelumaailmaa edustavia hirmutekoja vähemmistöjä ja toisinajattelijoita vastaan, kun näen Turkin puolikuulipun liehuvan. En saa mielestäni kansallismielisen Baath-puolueen johdolla tehdyt rikokset ihmisyyttä vastaan, kun näen Irakin ja Syyrian tähdelliset liput. En voi unohtaa kokonaisten kansakuntien kokemat vääryydet, kun törmään Iranin Allah-tunnuksella varustettuun lippuun, Saudi-Arabian islamin tunnustusta korostavasta vihreästä lakanasta puhumattakaan. Lähi-idässä tehdään pahaa ihmisille joka päivä uskonnon nimissä ja jokainen mainitusta tahoista pitää itse ainoan totuuden sanansaattajana.

Lähi-idässä ei itse asiassa ole yhtään valtiota, jonka lipun voisin suositella profiilikuvaksi ihmisille, vaikka muuten olisi syytä pitää alueen ihmisten ja kansojen kärsimykset esillä.  Väärinymmärrysten välttämiseksi todetaan kuitenkin, että näiden maiden kansalaiset kärsivät eniten maidensa ongelmallista politiikkaa, eikä heitä voi pitää syypäänä tähän.

Kolmas syy valinnalleni on myös se, ettei Ranska ole jäänyt hiljaa Isisin ja muiden terroristijärjestöjen hirmutekojen edessä, vaan on vahvalla mandaatilla ollut mukana kansainvälisen yhteisön eturintamalla. Samaan aikaan Ranska on esimerkiksi Syyriassa vahvasti ajanut ratkaisua, jossa omia kansalaisia silmittömästi tappanut Bashar Al-Assadin hallinto jätetään neuvottelujen ulkopuolelle. Nostamalla Ranskan lipun annan täyden tukeni maan toimille pommittaa ISIS ja muut terroristijärjestöt maan tasalle, ja auttamaan maltillisia voimia löytämään kestäviä ratkaisuja ajankohtaisiin konflikteihin.

Elämme erityisen vaikeita aikoja. Terroriteot maailmalla alkavat näkyä meidän kaikkien arjessa yhä enemmän. Paras keino lienee yhdistää voimia terrorismia ja maailman hirmuhallitsijoita vastaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän AnneMikkola kuva
Anne Mikkola

Hyvin perusteltu.. Sinulla on muuten tekstiä blogissa kahteen kertaan.

Käyttäjän welat kuva
Welat Nehri

Kiitos Anne. Itsekin ihmettelin miten pitkä tekstistä tuli. Nyt on korjattu :)

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Noh..nyt kun ajattelemalla on ajateltu Ranskan lippua facebook profiilin kuvan päällä,niin millaisella ajattelulla vapaus,veljeys ja tasa-arvo laitetaan samassa tekstissä kannattamaan pommittamista?

Käyttäjän welat kuva
Welat Nehri

Silloin, kun vastassasi on taho, joka millään tavalla ole valmis antamaan arvoa yleismaailmallisesti hyväksytyille arvoille, vaan ainoa totuus on se, jonka se haluaa se itse asettaa koko ihmiskunnalle, myös vapaus, veljeys ja tasa-arvo ovat vaarassa. Tässä taistelussa joudutaan valitettavasti toteamaan, pommittaminen säästää ihmishenkiä.

Ydinkysymys meille kaikille on se, miten voimme estää terroristijärjestöjen rekrytointi ja ehkäistä uusien syntyä.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Tarjoamalla jotakin parempaa?

Käyttäjän welat kuva
Welat Nehri Vastaus kommenttiin #5

Ei välttämättä aina. Riski pitää kuitenkin ottaa, ellei haluta antautua pelolle ja sekasorrolle. Esim. ISIS:n on suuri palvelus alueella asuville ihmisille, jotka ovat joutuneet kärsimään.
Miljoonat ihmiset eivät olisi joutuneet lähtemään pakoon Syyriasta, Irakista ja Kurdistanista, mikäli kansainvälinen yhteisö olisi puhaltanut yhteen hiileen konfliktin alkuvaiheessa.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #6

Kyse onkin siitä,että minkä tasoinen palvelus ISIS on niille ihmisille. Ei luulisi olevan ongelma tarjota jotain edes vähän parempaa.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #6

Hyvä kirjoitus. En ymmärrä miksi kurdeille ei saada omaa valtiota. Kurdistan olisi syytä perustaa, mutta sen eteen maailman johtajat eivät taida tehdä mitään.

Tuure Nyqvist

Welat Nehri, kirjoituksesi paljastaa karun totuuden. Lienee niin, että vallassa olevat islamilaiset näkemyssuunnat alistavat aina opposition, siis toisin koraania tulkitsevat.

On totta, että uskonnot on vain "alistettu" vallankäytön välineiksi. Aivopestyt "lapsemme" sortuvat tähän alamaisuuteen.

Kysynkin, löytyykö yhtään muslimienemmistöistä valtiota, jossa on voimassa kaikki ihmisoikeudet, uskonnonvapaus ja demokratia, myös naisilla?

Kaikkialla Telluksellamme olisi parempi, kun uskonnon ja uskonnottomuuden vapauteen perutuen, valtio ja mikä tahansa kirkko erotetaan toisistaan, eikä mm. Koraani olisi enää lakikirja.

Nyt vielä yksiuskontoisten valtioiden tulee pikimmiten tehdä kehitysloikka pois keskiaikaisesta tai sitäkin vanhemmasta pimeydestä nykyaikaan.

Jos yksiuskontoiset valtiot eivät kykene kehittymään, ääriajattelemattomuudet ja terrorismi tulee jatkumaan.

Tämä sama "yksiuskontoisuus" vallitsee myös Venäjällä, Venäjäkin terrorisoi koko maailmaa.

Käyttäjän welat kuva
Welat Nehri

Pidän ainoana oikeana ratkaisuna sitä, että valtio ja uskonto pidetään täysin erillään. Tähän on valitettavasti valtavasti pitkä matkaa Lähi-idässä. Ne ainoat maat, jotka pitävät itseään sekulaarisina, ovat jonkun äärikansallismielisen ideologian vankeja. Historia on osoittanut, että tämä ideologiat on jopa vaarallisempi kuin uskonnot.

Käyttäjän RaimoLaakso kuva
Raimo Laakso

Ranskan lipun asettaminen profiilikuvaksi ei tässä asiassa olekaan ongelmana. Ongelma on se, että koko maailman kattava yhteisöpalvelu Facebook asettaa ihmiset ympäri maailmaa eriarvoiseen asemaan. Facebook, joka on avoimesti tunnustanut taistelevansa rasismia vastaan, toteuttaa sitä nyt itse erilaisin kaksoisstandardein. Miksei Venäjän koneturma saanut samaa huomiota. Samaan aikaan kuin Pariisissa tapettiin 12 henkeä pilapiirtäjä tapauksessa, Nigeriassa tapettiin parituhatta terrori-iskussa. Silti maailman johtajat marssivat niiden 12 ranskalaisen sananvapaudesta vouhottajien puolesta. Missä heidän vapautensa nyt on kun eivät ilman poliisivartiota uskalla edes liikkua julkisilla paikoilla.

Valitettavasti totuus on, että kaikenlainen kaksinaismoralismi vain lisää vihaa eri taustoista tulevien kansallisuuksien välillä. Tuollainen julkinen tekopyhyys on omiaan vain lisäämään radikalisoitumista tietyissä piireissä. Siksi jos kerran puhutaan, että kaikki maailman ihmiset ovat samanarvoisia, olisi maailman medioiden ja johtajien myös hyvä toimia niiden periaatteiden mukaan.

Myös se, että maailmassa on kaksi valtiota, jotka voivat tappaa siviilejä mielinmäärin ilman, että siihen mikään taho uskaltaa puuttua, antaa juuri syyn näiden äärijärjestöjen toimintaan. Länsimaisten ihmistenkin pitäisi ennemmin tuomita kaikenlainen kaksinaismoralismi eikä tukea sitä, että täällä joskus tulevaisuudessa olisi edes pienet mahdollisuudet onnelliseen ja väkivallattomaan yhdessä eloon eri kulttuureiden ja kansalaisuuksien kesken.

Toimituksen poiminnat